Marchewkowe curry

Co potrzebujemy:

  • pół kilo marchewki (0,5kg)
  • 3 żabki czosnku
  • 2 papryczki chilli (obierać w rękawiczkach!) lub przyprawa chilli/pieprz cayen
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • puszka mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna
  • olej/oliwa
  • sól
  • woda

Co dalej:

  1. Marchew obieramy i kroimy w krążki (im cieńsze tym szybciej marchew zmięknie)
  2. Cebulę kroimy w kostkę (lub blendujemy)
  3. Z papryczek usuwamy ziarna i kroimy
  4. Szatkujemy czosnek
  5. Rozgrzewamy olej/oliwę na patelni
  6. Wrzucamy cebulę, czosnek i papryczki
  7. Po zeszkleniu się cebuli (uwaga by nie spalić papryczki) dodajemy curry, kumin, cynamon
  8. Po chwili dodajemy marchew
  9. 2-3 minut czekamy aż przyprawy zacznąć się przegryzać
  10. (opcjonalnie) można dodać jeszcze pieprzu cayen dla pikanterii
  11. Do całości dodajemy pomidory z puszki
  12. Dolewamy 1/2 szklanki wody z odrobiną soli
  13. Gotujemy pod przykryciem by uduśić marchew
  14. Co jakiś czas będzie trzeba dolać trochę wody by nie przypalić całości oraz mieszamy
  15. Kiedy uznamy, że marchew jest odpowiednio mięka (nie szybciej niż 20minut ale nie musi być mięka, jak kto lubi) dodajemy opcjonalnie puszkę mleka
  16. Jeżeli dodaliśmy mleko kokosowe pomieszajmy całość i odczekajmy 5minut, aż mleczko rozejdzie się po całej potrawie
  17. Skrapiamy cytryną i podajemy np. z ryżem
Facebooktwittergoogle_plusreddit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*