Co potrzebujemy:
- pół kilo marchewki (0,5kg)
- 3 żabki czosnku
- 2 papryczki chilli (obierać w rękawiczkach!) lub przyprawa chilli/pieprz cayen
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów (400g)
- puszka mleka kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cytryna
- olej/oliwa
- sól
- woda
Co dalej:
- Marchew obieramy i kroimy w krążki (im cieńsze tym szybciej marchew zmięknie)
- Cebulę kroimy w kostkę (lub blendujemy)
- Z papryczek usuwamy ziarna i kroimy
- Szatkujemy czosnek
- Rozgrzewamy olej/oliwę na patelni
- Wrzucamy cebulę, czosnek i papryczki
- Po zeszkleniu się cebuli (uwaga by nie spalić papryczki) dodajemy curry, kumin, cynamon
- Po chwili dodajemy marchew
- 2-3 minut czekamy aż przyprawy zacznąć się przegryzać
- (opcjonalnie) można dodać jeszcze pieprzu cayen dla pikanterii
- Do całości dodajemy pomidory z puszki
- Dolewamy 1/2 szklanki wody z odrobiną soli
- Gotujemy pod przykryciem by uduśić marchew
- Co jakiś czas będzie trzeba dolać trochę wody by nie przypalić całości oraz mieszamy
- Kiedy uznamy, że marchew jest odpowiednio mięka (nie szybciej niż 20minut ale nie musi być mięka, jak kto lubi) dodajemy opcjonalnie puszkę mleka
- Jeżeli dodaliśmy mleko kokosowe pomieszajmy całość i odczekajmy 5minut, aż mleczko rozejdzie się po całej potrawie
- Skrapiamy cytryną i podajemy np. z ryżem