Dzień w którym CANON pokazał co potrafi

Drukarki Canona posiadają bardzo fajną funkcję/oprogramowanie do liczenia kosztów wydruków. Robią to za pomocą rejestru „job”-ów w urządzeniu oraz „agenta” pobierającego te dane na komputer. Dzięki temu mamy „historię” wydruków wraz z kosztami.

Wszystko pięknie ładnie, aż do momentu kiedy to program się wysypał całkowicie i na chwilę obecną nie ma rozwiązania….

Jak objawia się problem ?

Failed to save the job logs.(4102)
2021-06-27T21:57:38+02:00,e,0x00003448,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,failed to get the other unit cost,commonxmlpxd.cpp,4653 2021-06-27T21:57:38+02:00,e,0x00003448,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,receive illegal otherfilterType. otherfilterType=1,costcalcviewsettingif.cpp,1090 2021-06-27T21:57:38+02:00,e,0x00003448,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,receive illegal otherfilterType. otherfilterType=1,costcalcviewsettingif.cpp,1090 2021-06-27T21:57:38+02:00,e,0x00003448,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,m_jobCostDataCache is NULL.,jobcostmaker.cpp,3533 2021-06-28T23:05:38+02:00,e,0x00000ce8,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,failed to get the other unit cost,commonxmlpxd.cpp,4653 2021-06-28T23:05:38+02:00,e,0x00000ce8,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,receive illegal otherfilterType. otherfilterType=1,costcalcviewsettingif.cpp,1090 2021-06-28T23:05:38+02:00,e,0x00000ce8,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,receive illegal otherfilterType. otherfilterType=1,costcalcviewsettingif.cpp,1090 2021-06-28T23:05:38+02:00,e,0x00000ce8,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,m_jobCostDataCache is NULL.,jobcostmaker.cpp,3533 2021-06-29T13:09:50+02:00,e,0x00002708,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,failed to get the other unit cost,commonxmlpxd.cpp,4653 2021-06-29T13:09:50+02:00,e,0x00002708,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,receive illegal otherfilterType. otherfilterType=1,costcalcviewsettingif.cpp,1090 2021-06-29T13:09:50+02:00,e,0x00002708,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,receive illegal otherfilterType. otherfilterType=1,costcalcviewsettingif.cpp,1090 2021-06-29T13:09:50+02:00,e,0x00002708,cnwaamapp.exe,AM,costcalc,,0,m_jobCostDataCache is NULL.,jobcostmaker.cpp,3533 
2021-06-27T01:12:12+02:00,e,0x00002670,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,7438B7C9106F,,4294967295,ReadData():File not found.,cconnectionjoblog.cpp,424 2021-06-27T01:12:12+02:00,e,0x00002670,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,74:38:B7:C9:10:6F,,5003,AddJobLog(): AddJobLog() error.,caccessdb.cpp,212 2021-06-27T01:12:12+02:00,e,0x00002670,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,74:38:B7:C9:10:6F,28870,4102,Add JobLog Error. JobTime[2021/06/25 10:43:17],caccessprinter.cpp,1059 2021-06-27T01:12:12+02:00,e,0x00002670,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,74:38:B7:C9:10:6F,28870,4102,Connect JobLogDB Error.,caccessprinter.cpp,955 2021-06-27T01:12:46+02:00,e,0x000024a4,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,7438B7C9106F,,4294967295,ReadData():File not found.,cconnectionjoblog.cpp,424 2021-06-27T01:12:46+02:00,e,0x000024a4,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,74:38:B7:C9:10:6F,,5003,AddJobLog(): AddJobLog() error.,caccessdb.cpp,212 2021-06-27T01:12:46+02:00,e,0x000024a4,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,74:38:B7:C9:10:6F,28870,4102,Add JobLog Error. JobTime[2021/06/25 10:43:17],caccessprinter.cpp,1059 2021-06-27T01:12:46+02:00,e,0x000024a4,cnwaamdetch.exe,detch 1.0.0,74:38:B7:C9:10:6F,28870,4102,Connect JobLogDB Error.,caccessprinter.cpp,955 

Support Canona chwilowo sam nie wie co może być przyczyną – czekamy niecierpliwie

Moje małe dochodzenia:

  • przeinstalowanie sterowników/programów
  • wyczyszczenie profilu z danych programów canona
  • usunięcie wszystkiego 'canon' za pomocą deep-cleanerów
  • restart ustawień drukarki
  • Sniff packietów -> komunikacja jest i dane lecą do programu
  • Sniff procesu -> nie ma błędów braku dostępu/pliku/uprawnień
  • zmiana uprawnień servicu/katalogu/profilu
  • dodanie drukarki po ipv4/nazwie
  • wyłączenie ipv6

Najśmiejszniejsze jest, że wszystko działało do czasu (aktualizacja win10 + aktualizacja AM).

Czekam z niecierpliwością – ponieważ usłyszałem, że „problem nie jest znany ponieważ na internecie nie znalazłem, żeby ktoś go zgłaszał”. Nie dziwota, jedyny temat jaki znalazłem zakończył się tym że po „USB” działało i było po temacie. Próbowałem sam zgłosić na forum Canona problem, niestety po 10sekundach został usunięty jako „spam”. Dlatego spisuje go tutaj, dla siebie i dla Was.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*